Hæv aldersgrænsen

Danske unge drikker langt mere end andre unge i Europa. Faktisk så meget, at Danmark ligger nummer 1. 

Mens vores nabolande som Sverige og Norge er placeret helt i bunden, når det kommer til binge drinking, hvor man drikker mindst fem genstande i løbet af en aften, indtager Danmark toppen.

Og drukkulturen har (desværre) store konsekvenser. Der dør i gennemsnit 14 unge om året pga. alkoholindtag, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed og SDU. Det svarer til mere end ét dødsfald om måneden.

Mere fest - mindre alkohol

Vi mener, at vi som samfund skal sætte en retning og tage ansvar for at ændre alkoholkulturen, så det ikke handler om druk, men om at have det sjovt på en god måde. Vores budskab til politikerne er derfor klart:

Hæv aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år for alle typer af alkohol

  Den fulde ven 

  Europamestre i druk

  Kan Kristian drikke ud?

  Tre gode grunde til at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år

  En højere aldersgrænse kan aldrig stå alene. Det er et blandt mange skridt og tiltag mod en sundere alkoholkultur, men et vigtigt skridt. Der er flere gode grunde til, at en 18-års aldersgrænse for alkohol er en god idé:

  Højere aldersgrænser er med til at sænke alkoholforbruget. Det viser tidligere undersøgelser. Jo højere den er, jo mindre bliver der drukket. Det hænger sammen med, at tilgængelighed er et afgørende parameter. Ifølge WHO er Danmark et af de lande i verden, hvor unge har nemmest adgang til alkohol.

  I Danmark kan man man købe alkohol under 16,5%, når man er under 18 år. For eksempel øl, alkoholsodavand, vin og mange typer shots, da producenterne i dag laver shots med en alkoholprocent på omkring 16 procent. Man skal derimod være 18 år, hvis man skal købe stærkere alkohol på 16,5% og derover. Det vil være nemmere at håndhæve en ensartet aldersgrænse i detailhandlen og sender samtidig et signal om, at vi som samfund ikke ønsker, at 16-17-årige unge ikke skal kunne gå ind fra gaden og købe en flaske shots i et supermarked. Ligesom de heller ikke må købe alkohol på restaurationer. 

  54% af de danske unge har følt sig presset til at drikke mere alkohol, end de havde lyst til. Det er særligt på ungdomsuddannelserne, at alkohol bliver introduceret, og at drukkulturen bliver introduceret. En 18-års aldersgrænse kan være med til sætte rammerne for en sundere alkoholkultur og være en rettesnor, der kan give anledning til dialog. 

  Sådan er aldersgrænserne for salg af alkohol i Europa

  kort over aldersgrænser
  BKD_Europakort_Aldersgraenser_flasker.png

  Fakta: Bliv klogere på danske unges alkoholkultur

  Hvor meget alkohol drikker danske unge? Og er de virkelig europamestre i druk? Dyk ned i fakta og statistikker om unges alkoholforbrug.

  alkohol