Undervisningsfilm, interview og opgaver

Herunder er links til interview og film med fem unge, der er vokset op med en far eller mor, som drak eller stadigvæk drikker.

De fortæller om deres barndom, hvilke problemer forældrenes alkoholmisbrug har givet dem, og hvordan de lever med det i dag. Interview og film er til brug i undervisning om rusmidler i folkeskolens 7.-10.klasse. Materialet er udgivet med støtte fra Ministeriet for Børn og Undervisnings tips- og lottomidler.

Du kan downloade undervisningsmateriale og en lærervejledning herunder.

Undervisning: Alkoholproblemer i familien (pdf)

Lærervejledning til Alkoholproblemer i familien (pdf)

Julie

Julie har hele sit liv levet med en alkoholiseret mor og er alt for tidligt blevet voksen. Som 18-årig blev hun taget for butikstyveri. Julie skammede sig over episoden, især fordi hun følte, hun havde svigtet sin plejefamilie. Dog blev det alligevel et vendepunkt. Butikstyveriet blev nemlig startskuddet til, at Julie begyndte i terapi hos TUBA.

Se video
Julie.jpg

Alex

Alex er vokset op med en mor, der drak for meget. Hele sin barndom følte Alex sig ikke tilstrækkelig. Når hans mor var fuld, var der altid noget i vejen. Som voksen har Alex også kæmpet for at føle sig god nok, men efterhånden har han lært, at han er god nok, som han er.

Se video
Alex.jpg

Lena

Lena har det meste af sin barndom boet hos sin alkoholiske mor. Det var et kaotisk liv. Moren havde en kæreste, der var pusher, og Lena husker, hvordan hun havde hårde knuder i maven, når de voksne blev fulde, for så kom de tit op at slås. Da Lena var 11 år, fik hun nok af morens og stedfarens drikkeri og søgte Lena tilflugt hos en nær veninde.

Se video
Lena.jpg

Rasmus

Udenpå er Rasmus cool, men inden i er han usikker på, hvad andre tænker om ham. Ramus’ usikkerhed skyldes en barndom med en alkoholiseret far. En dag, da Rasmus kom hjem fra skole, lå faren døddrukken på sofaen, og Rasmus ringede straks 112. Rasmus reddede farens liv. Efter den episode blev forældrene skilt, og Rasmus boede hos sin mor, men farens druk fyldte stadigvæk meget.

Se video
Rasmus.jpg

Nikoline

I dag er Nikoline blevet mor, og hun ved, hvordan datteren ikke skal vokse op. Nikolines forældre har begge drukket periodevis. Morens druk begyndte, da hun fandt sammen med en mand, der drak. Derfor voksede Nikoline op ved sin far og besøgte kun moren i weekenderne. Hos faren var der kæft, trit og retning, mens der hos moren ikke var nogen regler. Faren begyndte at drikke i skjul, da han fik job som rejsemontør. 

Se video
Nikoline.jpg